Додаток до наказу

від _______________  № _______

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про конкурси за програмою

військово-патріотичної гри-випробування  “Школа безпеки – 2009”.

 

МЕТА :

Пропаганда серед школярів знань та навичок безпечної поведінки у зонах стихійних лих, техногенних аварій і катастроф, популяризація знань з курсу ОБЖД, знань та навичок надання першої допомоги, військово-прикладних та спеціальних знань та навичок з курсу “Захист Вітчизни” і спортивного туризму, пропаганда здорового активного способу життя, підготовка шкільних команд до участі у грі-випробуванні на місцевості.

УЧАСНИКИ  КОНКУРСІВ :

До участі у конкурсах запрошуються команди школярів від загальноосвітніх навчальних закладів у кількості 6 чоловік, з них не менше 2 дівчат, які навчаються у 8 – 11 класах.

ТЕРМІНИ  ПРОВЕДЕННЯ  КОНКУРСІВ :

Конкурси будуть проходити на базі Херсонського Центру позашкільної роботи :

1)      І та ІІ етапи конкурсу зв’язківців – грудень, січень 2008 р.

2)      конкурс санітарних постів – лютий 2009 р.;

3)      конкурс постів цивільного захисту – березень 2009 р.;

4)      конкурс знавців військової справи – квітень 2009 р.

Конкурси будуть проходити у вигляді ігор-подорожей по станціям, на яких командам будуть запропоновані різноманітні завдання : виконання нормативів, тестування, усні та письмові вікторини, завдання на пошук відповідностей, тексти з помилками та пропусками, питання електрифікованої вікторини; розв’язання кросвордів,  “лабіринтів слів”, зашифрованих повідомлень; виконання вправ на перевірку уваги та пам’яті. На кожній станції команда зможе отримати не більше 12 балів. Положення про конкурси та конкретні терміни їх проведення будуть доведені до учасників додатково.

 

ПРОГРАМА  КОНКУРСУ  ЗВ’ЯЗКІВЦІВ:

У конкурсі бере участь команда у складі двох осіб (вік та стать не регламентуються) від кожного навчального закладу. Конкурс буде проводитись у вигляді КХ тесту по встановленню радіозв’язків у діапазоні 1,9 МГц  телефоном на рідній (І етап) та англійській (ІІ етап) мовах.

 

ПРОГРАМА  КОНКУРСУ САНІТАРНИХ  ПОСТІВ :

1.       Комплектація похідної аптечки першої допомоги (призначення основних медичних препаратів та їх використання). Знання медичної термінології широкого вжитку.

2.       Надання першої допомоги при різних травмах та пораненнях кінцівок (садна, забиті місця, поранення, опіки, відмороження, укуси комах та диких тварин, розтяги, вивихи, закриті та відкриті переломи кінцівок, артеріальні, венозні та капілярні кровотечі.)

3.       Знання правил надання першої допомоги у випадку отруєнь; їстівні та отруйні гриби і рослини нашого краю. Використання розповсюджених лікарських рослин.

4.       Знання правил надання першої допомоги при порушеннях дихання та серцевої діяльності, проведення реанімаційних заходів. Перша допомога при утопленні, електро- травмах.

5.       Виготовлення саморобних нош (зі штормівок та жердин) та транспортування на них потерпілого при різних травмах та пораненнях.

 

ПРОГРАМА  КОНКУРСУ  ПОСТІВ  ЦИВІЛЬНОГО  ЗАХИСТУ:

На конкурс виносяться питання з таких тем :

1.       Найбільші техногенні катастрофи і стихійні лиха останнього сторіччя. Їх причини та наслідки.

2.       Правила поведінки у зонах техногенних аварій і стихійних лих; збір та пакування  у рюкзак речей першої необхідності (виконання нормативу).

3.       Ядерна зброя та її вражаючі фактори, їхній вплив на людину. Захист цивільного населення від дії вражаючих факторів ядерної зброї.

4.     Хімічна  та бактеріологічна зброя, класифікація бойових отруйних речовин, захист цивільного населення від дії хімічної та бактеріологічної зброї.

5.       Індивідуальні засоби захисту від дії отруйних речовин, правила користування фільтруючим протигазом, виконання нормативу “одягання протигазу”.

6.       Школа безпеки у повсякденному житті.

 

ПРОГРАМА КОНКУРСУ ЗНАВЦІВ  ВІЙСЬКОВОЇ  СПРАВИ:

1.       Кидання дротиків у ціль з відстані 3 метри – виконує вся команда.

2.       В’язка основних туристичних вузлів. Троє учасників в’яжуть по 3 вузла ( перелік можливих вузлів : прямий, академічний, булінь, брамшкотовий, провідник одним кінцем, захоплюючий одним кінцем, подвійний провідник), а інші троє – страхувальну систему з 3 реп-шнурів ( без блокування).

3.       Робота із топографічними картами. Пошук на карті вказаних орієнтирів; вимірювання по карті азимутів, відстаней та перевищень; читання та складання “легенди” вказаного маршруту по топографічній карті.

4.       Поняття про сучасний тероризм, найвідоміші терористичні акти. Правила поведінки цивільного населення під час терористичних актів.

5.       Знання основних положень військових Статутів. Правила ведення спостереження; знання умовних позначень військових об’єктів.

6.       Виконання тестів на перевірку уваги та пам’яті. Шифрування та дешифрування повідомлень за допомогою простих шифрів (виконання логічних завдань).

 

 

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ТА

НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСІВ :

Переможці окремих конкурсів будуть визначені за найбільшою сумою балів, які команда отримала за свої відповіді та виконані завдання на окремих станціях.

Призери окремих конкурсів будуть нагороджені грамотами Херсонського Центру позашкільної освіти, а переможці, крім того – перехідним кубком “Переможець військово-патріотичної гри-випробування “Школа безпеки – 2009””.

Переможці загального заліку конкурсів будуть визначені за найменшою сумою місць, які посіли команди в окремих конкурсах. У випадку рівності суми місць, пріоритет буде надаватись команді, яка має вищі місця у конкурсах в порядку їх пріоритету : конкурс санітарних постів, конкурс постів цивільного захисту, конкурс знавців військової справи. Команди, які не брали участь у всіх конкурсах будуть посідати місця після команд, які мають повний залік.

Призери загального заліку конкурсів за програмою військово-патріотичної гри-випробування будуть нагороджені грамотами управління освіти Херсонської міської ради, а переможці, крім того – перехідним кубком “Переможець військово-патріотичної гри-випробування “Школа безпеки – 2009””.

Команди шкіл, які продемонструють кращі результати у загальному заліку конкурсів будуть запрошені для участі у фіналі військово-патріотичної гри-випробування “Школа безпеки – 2009” на місцевості, який буде проводитись у польових умовах у травні 2009 р.

 

  ПРИМІТКИ :

 Попередні заявки на участь у конкурсах приймаються у Херсонському Центрі позашкільної роботи не пізніше ніж за два тижня до їхнього проведення (під час консультацій для учасників) або за телефоном  51 – 88 – 48.

Заняття військово-патріотичного клубу для представників команд загальноосвітніх закладів  будуть проводитись кожної середи о 14.30 в приміщенні Херсонського Центру позашкільної роботи за адресою : проспект Текстильників 6-а (кабінет  № 19).

Інші довідки про умови проведення конкурсів можна отримати у методиста ХЦПР Гунченко Олексія Віталійовича.

 

 

 

 

СКЛАД  ОРГКОМІТЕТУ 
військово-патріотичної гри-випробування  “Школа  безпеки – 2009”

 

  1. Курдюк Наталя Миколаївна – заступник директора Херсонського Центру позашкільної роботи.
  2. Бала Олександр Володимирович – завідуючий відділом Херсонського Центру позашкільної роботи.
  3. Гунченко Олексій Віталійович – методист Херсонського Центру позашкільної роботи.
  4. Волкова Олена Пилипівна – керівник гуртків Херсонського Центру позашкільної роботи.
  5. Капара Микола Васильович – керівник гуртків Херсонського Центру позашкільної роботи.